UA-118352680-1

Cor Noltee

Cor Noltee wordt wel de Dordtse Breitner genoemd, vanwege zijn verwantschap met die schilder in onderwerpenkeuze en stijl. Hij was een bekende figuur in het naoorlogse Dordrecht, ook door zijn voorkomen als bohémien.

Cor Noltee werd in 1903 in Den Haag geboren. Vanaf zijn twaalfde bezocht hij de Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboorteplaats. De jonge kunstschilder kwam al vroeg in contact met meer bekende Haagse schilders zoals Willem de Zwart. Noltee had bewondering voor de Haagse School en impressionisten als George Breitner.

In de Brabantse periode die daarna volgde, schilderde hij café-interieurs, markttaferelen en prachtige stillevens. Het werk van Noltee werd opgemerkt door een plaatselijke kunsthandelaar die hem in contact bracht met de families Philips en Van Abbe uit Eindhoven.

Maashaven Rotterdam

Vanaf 1926 verschoof zijn aandacht naar stadsgezichten. Door zijn fascinatie voor sleperswagens en paarden in de Rotterdamse haven bleef hij deze typische stadsgezichten veelvuldig herhalen. De paarden van Noltee verkochten ook goed. Sommigen zijn nu te vinden voor enkele tientjes, anderen brengen vele duizenden op op veilingen. Pas op, want er zijn vervalsingen in omloop.

Later werd zijn kleurgebruik donkerder en de toets meer expressionistisch. In 1937 belandde Noltee in Dordrecht. Hij schilderde het oude centrum en de havens. Na de oorlog trok hij er met zijn familie weer op uit. Zijn onderwerpskeuze en stijl was onveranderd, maar de kleurkeuze werd lichter.

Toen de gemeente Dordrecht besloot om de oude binnenstad drastisch te verbouwen, kreeg Noltee opdracht om het historische stadsbeeld vast te leggen. In de tijd die volgde probeerde hij zich onder invloed van de moderne kunststromingen te vernieuwen. Hij schilderde landschappen in expressieve stijl met sterke en krachtige kleuren. Persoonlijk vind ik zijn zicht op Dordrecht bijvoorbeeld krachtiger dan die donkere havenzichten.

Schilderijen van Cor Noltee zijn te vinden in het Dordrechts Museum. Werk van de schilder is onder andere te koop bij Kunsthandel Enghel, Galerie Wijdemeren en Simonis & Buunk.

Cor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee havenpaardenwagenCor_Noltee horsesnot a Cor NolteeCor Noltee horsesCor Noltee horses

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.