UA-118292059-1

Oslo Brands: dropshipscam?

Broeken, shirts, sandalen en behaas: het wemelt plotseling van webwinkels die gespecialiseerd zijn in één product. Allemaal onder de hoede van Oslo Brands, een vaag bedrijfje dat geregistreerd is in Delaware. Het regent klachten over de service en producten die vrijwel allemaal uit China afkomstig lijken. Een dropshipscam? Pas op, want ze doen nu ook zogenaamd Nordic Design.

Advies nodig? Forum Consumentenbond!
Nu ook: Uitspraak ACM

Keo Speetjens: zegt die naam u iets? Joëy Mevissen? Mansour Jongeneelen? Het zijn allemaal zogenaamde ‘geverifieerde klanten’ van Swat Pants, een webshop die toegewijd is aan combat trousers. Maar geen van die namen komt elders voor op het wereldwijde web.

Swat Pants adverteert op Nederlandse sites via het Google Ad-netwerk. Het zijn sticky ads, want als je ooit geklikt hebt blijven ze achtervolgen op alle websites die gebruik maken van Google Ads. En er komen vergelijkbare banners bij. Dat komt omdat Swat Pants slechts één etalage is van een bedrijf dat zich onder andere Oslo Brands (te bereiken in Zweden via +46406922390) noemt.

In de Algemene Voorwaarden is te zien dat het een Delaware company betreft: Digital Advice LLC, sinds oktober 2015. Als we zoeken op de combinatie van Oslo Brands en Digital Advice, krijgen we meer dan 450 hits. We hebben dan ook een (onvolledige) lijst toegevoegd aan het einde van dit bericht.

Prijsverschillen

We snuffelen een beetje rond in het aanbod van Oslo Brands en stellen vast dat vrijwel alle spullen veel goedkoper elders te koop zijn. Een voorbeeld zijn Strider Shoes: zogenaamde vegan leren schoenen, nu afgeprijsd van €99- naar €59,99. Bij AliExpress kosten dezelfde schoenen $19-. Nota bene gemaakt van echt splitleer.

Vegan Leer?

In de zomer promoten deze mannen Crossjack sneakers, nu tijdelijk van €99- voor €59,95. Op AliExpress heten deze schoenen Moshu of Wenkouban en zijn ze te koop voor prijzen tussen $9- en $16,44 oftewel een euro of tien/vijftien.

Vegan?

Onder het label Batumi Shoes verkoopt Oslo Brands zogenaamde handgemaakte lederen schoenen van veganistisch leer, afgeprijsd van €149,95 voor €59.95. Bij Amazon in de VS zijn dezelfde schoenen voor prijzen tussen $5.89 en $15.69 te koop via een handelsaccount van Aoukey. In Frankrijk kosten deze schoenen op Amazon €23,95 en heet de merchant Jiuzhou Sportswear naar een havenstad in China.

Met vegan heeft dat niets te maken. Oslo Brands is een verkooporganisatie van goedkope dropship-spullen uit China. Ze creëren Europese etalage-sites die vol misleidende informatie staan (leugens en bedrog) en laten de afhandeling van orders aan derden over. De kwaliteit van veel producten valt tegen en de maatvoering is Chinees – te klein. De omgang met klachten en retouren verloopt bovendien allesbehalve vlekkeloos – zo is af te leiden uit diverse klachten online.

Oslo Brands is vanwege misleidende teksten over Swat Pants door de Reclame Code Commissie veroordeeld in december 2019. Gezien de teksten over vegan leren schoenen en vegan leren tassen liggen er meer veroordelingen in het verschiet.

Digital Advice (Sao Paulo)

Zoeken we op een Zwitsers nummer van de zogenaamde klantenservice, dan komen we weer bij verwante sites uit. Een andere verzamelsite is bijvoorbeeld Swat React, met hetzelfde contactnummer als N for Nicole. Maar er zijn ook sites met namen zoals Northern Rules, Nordisches Design, Nordic Designs en La Via Nordica in gebruik. Zoek even op klachten en je ziet: weer dezelfde problemen bij overwegend Nederlandse klanten die hun geld kwijt zijn.

Zoekend op Oslo Brands en Digital Advice is vrij snel een CEO te vinden: Lourenço Maciel (CEO @ Digital Advice LLC + Marketing Manager @ Maciel-Spitka Global Solutions s.r.o. + Marketing Consultant @ US Social Consulting ltda) met adressen in Sao Paulo en Delaware. Lourenço Maciel blijkt van Braziliaanse afkomst (uit Sao Paulo), maar hij heeft in Bratislava gestudeerd – zo legt zijn Linkedin-profiel uit. Maciel presenteert zich daar tevens als managing partner bij Divbrands.

Divbrands* is een ambitieus bedrijf dat in Zwitserland belastingaangifte lijkt te doen – zo blijkt uit de personeelsadvertentie voor een controller. At DIV Brands we build amazing direct-to-consumer luxury and lifestyle products that match the modern consumer’s need for convenience and novel experiences.

Wide Ally

Maciel runt het bedrijf samen met een Jonathan Aeschlimann (oftewel Jonathan Schwartz) uit Rio de Janeiro, die volgens zijn Linkedin-profiel ook betrokken is bij Digital Advice en in Zürich woont. Ook zijn moeder Marcia Aeschlimann wordt genoemd in verband met de misleidende verkooppraktijken van Wideally (reviews) de voorganger van DIV; zij woont in Zurich. Jonathan is eigenaar van Divbrands en Lourenço is eigenaar van Oslo Brands.

Wellicht waren hun bedoelingen ooit goed. Ook in Nederland worden nu enthousiaste jongelingen klaargestoomd om snel rijk te worden met een dropship-startup, onder andere door Joshua Kaats met zijn Dropship Academy. Dat is eigenlijk een piramidespel. Dit soort coaches verdient vooral aan andere wannabee ondernemers. Veel volume zetten ze nog niet weg via hun dropshipbedrijfjes.

Maar wie wel veel verkoopt aan consumenten moet ook service leveren (zie ook uitspraak van Autoriteit Consument & Markt van augustus) . Reageren op klachten, retouren verwerken en terugbetaling verzorgen. Daar schieten deze jonge starters vaak tekort. DIV-Brands zoekt nu een Nederlandstalige customer support agent die van huis uit wil werken. Leuke job voor een jonge onderzoeksjournalist.

Lourenço Maciel meldt dat hij per 2020 aangesloten is bij Antler, een early-stage venture capital firm in Amsterdam.

Dropshipscams

Het televisieprogramma 1Vandaag besteedde op zaterdag 27 juni aandacht aan dropshipscams omdat Maxime Meiland kleding van AliExpress doorverkoopt met de suggestie dat het eigen ontwerpen zijn. Vergelijkbaar bedrog komt vaak voor bij dropshipscammers.

Labels van Oslo Brands

Evelyn Bags
Banbury Bag
Bourbon Boots
Hypersoft Sneakers
Strider Shoes
Batumi Shoes
Silvereen Sneakers
Kylie Sandals
Shape Sleeves
Swat Jacket
Swat Shorts
Ashley boots
Lotus Breeze
Narlook
Alora Lift
Hypersoft Sneakers
Lina Lift
Polyshave X
Flexdress Pants
Therapistol
Woodglow Wax
Raine Pants
Igni Fit
Wide Ally
The Lucy Bra
Invisibliss Bra
Lucy Breeze

[in bewerking]

DIV Brands veranderde zijn schrijfwijze in Divbrands na de eerste publicatie in Zakenkrant.

#babbelweb #oslobrands #dropshipscam

11 thoughts on “Oslo Brands: dropshipscam?

 1. Tom says:

  Do not buy shoes or other things. You lost your money and get never the things you ordered.
  It are treaters

 2. Ben says:

  Ik heb € 119,99 over gemaakt naar Oslo brands. ( Batumi shoes ) voor 2 paar schoenen en vervolgens niets ontvangen .
  Kan ik hier iets aan doen ?

 3. Finna says:

  Grote nep Kijk ook uit met Hypersoftschoenen te koop bij Ali Express voor ca 20 euro Hier in NL aangeboden voor krap 60 euro, en dan heb je bijna 60 euro korting gehad volgens hen Ook te koop bij N by Nicole, ook een grote nepper Daar voor 39 euro ipb 128 euro, jajaja. Ooit ook daar een BH gekocht, 6 maten te klein, goedkope zooi en toch 35 euro betaald En ook nog 5 weken wachten tot je het artikel krijgt Wanneer wordt dit soort oplichting eens aangepakt?

 4. Hilde J Duchateau says:

  I ordered swat shorts. I payed to much and never received them.

 5. Guno Car says:

  Ik heb op 16 juni een paar schoenen besteld maar nooit ontvangen . Bij de consumenten bond een klacht ingediend.

 6. Eem says:

  Dear people, lieve mensen, het klinkt misschien heel stom, ik zou zelf ook niet zo snel naar de politie gaan, maar na contact met mijn bank, die niks kan doen omdat het via ideal was betaald, adviseerden ze me dan wel in de toekomst via creditcard te betalen (dan krijg je nl. je geld terug nij niet levering) of naar de politie tegaan vanwege internetfraude. Dus ik roep jullie op om dit massal te doen, zodat er een stop komt op dit soor malifide zaken.

 7. Eem says:

  2 dagen na mijn vorige bovenstaande bericht zijn mijn softsneakers binnengekomen. Dus 4 juli besteld en.betaald, 10 augustus geleverd gekregen.n

 8. Corne Melisse says:

  Ik heb op 30 juni een paar schoenen besteld en betaald en tot op de dag van vandaag niets ontvangen

 9. Junior says:

  Bedankt voor jullie reacties. Stond op het punt om wat te bestellen. Bijna erin getrapt! Dankzij jullie opmerkingen NIET gedaan!

 10. Lola says:

  Op 16 juli hypersoft sneakers besteld en betaald tot op heden niets ontvangen. Nog een e-mail gestuurd krijg je bericht dat ze nog met oudere e-mails bezig zijn, en dat als je nog een e-mail stuurt je weer onder aan de lijst komt.

 11. Paul says:

  Op 26 juni een paar Batumi schoenen besteld. Zojuist 5 september heb ik ze ontvangen, afkomstig van een Chinees adres. Halleluja
  🤪

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.